Böcker

Receptsamlarna

NYHET! Receptsamlarna är en frejdig historisk skröna som utspelar sig under tre sekler, bland annat i studentstaden Uppsala och på det folkkära Skansen i Stockholm. 

Ur baksidestexten:
”Året är 1805. Den unge prästen befinner sig på herresätet Helmsta utanför Uppsala för att studera den lokala floran. I en kokbok av C. Warg hittar han anteckningar från ett föredrag av självaste Carl von Linné. Men inte vilket som helst och inte handlar det om växter. Ämnet är ”Om bägge könens umgängelse och dess delars tilhopasättande”. Fyndet kommer för all framtid att förändra hans liv, både före och efter döden. Dramatiska händelser följer när en brokig skara personer kommer i de spröda bladens väg. Intresset för att lägga beslag på dem blir med tiden allt större och frågan är vilka som hinner först. När den avlidne prästen träder in i handlingen kan vad som helst hända, och vem vet vad en fågel kan ställa till med.”

Beställ från Bokus/Adlibris eller köp den direkt från mig. Finns också som ljudbok på Storytel. 

Kontakta mig gärna om en underhållande föreläsning i ord & bild om några av de miljöer som förekommer i boken samt historiska personer som inspirerat till skrönan. Dit hör exempelvis Carl von Linné och Cajsa Warg.

Börja skåda fågel

NY UPPLAGA! Nu finns en tredje, lätt omarbetad, upplaga av Börja skåda fågel (tidigare upplagor: 2010 och 2017). Boken blev genast en succé och är den som används i studiecirklar och på kurser. Jag fick idén till boken, gjorde upplägget och skrev huvuddelen av texterna i samarbete med ”fågelskådarkollegan” Gigi Sahlstrand. 

Boken ger en lättläst introduktion till fågelskådningens trevliga värld, och innehåller allt man behöver veta om utrustning, var och när man hittar olika fågelarter, hur man lär sig att artbestämma fåglar, deras läten etc.

När boken lanserades första gången blev den mycket uppmärksammad i media, bl.a. i TV-programmet Mitt i naturen, Naturmorgon i P1 samt Svenska Dagbladet och många andra tidningar och tidskrifter.

Boken kan köpas från Bokus/Adlibris, Naturbutiken eller direkt från mig. 

Upptäck blommornas värld

Boken utkom våren 2016. Den är skriven tillsammans med botanisten Margareta Edqvist på uppdrag av Svenska Botaniska Föreningen och lanserades på mässan Nordiska trädgårdar 21 april.

Upptäck blommornas värld är unik på så vis att den dels ger kunskap om artbestämning och presenterar växtfamiljer och växtmiljöer, dels berättar mycket annat om växter: landskapsblommor, läkeväxter, floraskydd, föreningsliv, invasiva växter, botanikens historia m.m. 224 sidor, rikt illustrerad.

Upptäck blommornas värld har har fått god publicitet, bl.a. i Dagens Nyheter och fackpress, och används som kursbok i botanikcirklar. 

Boken kan köpas från Bokus/Adlibris eller Naturbutiken

Fåglarnas trädgård

Fåglarnas trädgård är skriven för trädgårdsintresserade som vill lära sig mer om fåglar och vilka önskemål de har på våra trädgårdar för att trivas. Medförfattare är Niklas Aronsson, redaktör för tidskriften Vår Fågelvärld.

Boken beskriver detaljerat hur en fågelvänlig trädgård kan planeras och växtförslag ingår. Vi berättar om fågelåret i trädgården, holkar, matning m.m. och presenterar 55 trädgårdsfåglar. Den är lika aktuell i dag som när den kom ut 2013!

Fåglarnas trädgård fick mycket publicitet när den kom ut, bl.a. i Allt om trädgård, Hemträdgården, annan fackpress samt dagstidningar. 

Boken kan köpas från Bokus/Adlibris, Naturbutiken eller direkt från mig. 

Latinamerika i fokus

Tidigare skrev jag mycket om latinamerikansk skönlitteratur, som jag bidragit till att introducera för svenska läsare - även med många artiklar och föredrag.

Boken Latinamerikansk & karibisk litteratur på svenska (2002) utkom inom ramen för bokprojektet Macondo, som fick stöd av Statens kulturråd.

Boken finns i en webbversion som en del av sajten www.varldslitteratur.se och uppdateras kontinuerligt av Världsbiblioteket. Den tryckta upplagan är slut. 

Medverkan i bokprojekt

I praktverket Stockholm Natt & Dag har jag gjort ett 50-tal av intervjuerna med "kändisar" som berättar om sitt Stockholm.