Böcker

Upptäck blommornas värld
Boken utkom våren 2016. Den är skriven tillsammans med botanisten Margareta Edqvist på uppdrag av Svenska Botaniska Föreningen och lanserades på mässan Nordiska trädgårdar 21 april.

Upptäck blommornas värld är unik på så vis att den dels ger kunskap om artbestämning och presenterar växtfamiljer och växtmiljöer, dels berättar mycket annat om växter: landskapsblommor, läkeväxter, floraskydd, föreningsliv, invasiva växter, botanikens historia m.m. 224 sidor, rikt illustrerad. Den har har fått god publicitet, bl.a. i Dagens Nyheter och fackpress.

Boken kan köpas från Svenska Botaniska Föreningen för 179:- plus frakt. Den finns också hos nätbokhandlarna. 


Fåglarnas trädgård
Fåglarnas trädgård är skriven för trädgårdsintresserade som vill lära sig mer om fåglar och vilka önskemål de har på våra trädgårdar för att trivas. Medförfattare är Niklas Aronsson, redaktör för tidskriften Vår Fågelvärld. Fåglarnas trädgård beskriver detaljerat hur en fågelvänlig trädgård kan planeras och växtförslag ingår. Vi berättar om fågelåret i trädgården, holkar, matning m.m. och presenterar 55 trädgårdsfåglar. Den är lika aktuell i dag som när den kom ut 2013!

Fåglarnas trädgård har fått mycket publicitet, bl.a. i Allt om trädgård, Hemträdgården, annan fackpress samt dagstidningar. 

Boken kan köpas från Naturbutiken eller direkt från mig. Den finns också hos nätbokhandlarna.  


Börja skåda fågel - slut på förlaget
2017 utkom Börja skåda fågel i ny upplaga. Jag fick idén till boken, gjorde upplägget och skrev den sedan tillsammans med ”fågelskådarkollegan” Gigi Sahlstrand. Första upplagan utkom 2010. 

Boken ger en lättläst introduktion till fågelskådningens trevliga värld, och innehåller allt man behöver veta om utrustning, var och när man hittar olika fågelarter, hur man lär sig att artbestämma fåglar, deras läten etc.

Boken har blivit mycket uppmärksammad i media, bl.a. i Mitt i naturen, Naturmorgon, Svenska Dagbladet och många andra tidningar och tidskrifter. Diskussioner pågår om en motsvarande bok 2024. 
 

Latinamerika i fokus


Tidigare skrev jag mycket om latinamerikansk skönlitteratur, som jag bidragit till att introducera för svenska läsare, även med många artiklar och föredrag.

Boken Latinamerikansk & karibisk litteratur på svenska (2002) utkom inom ramen för bokprojektet Macondo, som fick stöd av Statens kulturråd.

Boken finns i en webbversion som en del av sajten www.varldslitteratur.se och uppdateras kontinuerligt av Världsbiblioteket. Den tryckta upplagan är slut. 

Medverkan i bokprojekt

I praktverket Stockholm Natt & Dag har jag gjort ett 50-tal av intervjuerna med "kändisar" som berättar om sitt Stockholm.